5 ülkenin bulunduğu, Fakültemizin ortağı olduğu yaklaşık 900 bin Euro Bütçeli Avrupa Birliği Projesi başladı

01 Nisan 2021, Perşembe 160

BSB963 numaralı Avrupa Birliği projesi “Protecting streams for a clean Black Sea by reducing sediment and litter pollution with joint innovative monitoring and control tools and nature-based practices (Protect-Stream-4-Sea)” kapsamında uygulama faaliyetleri devam etmektedir. Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu yürütücülüğündeki projede Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Duman ve Arş. Gör. Dr. Can Vatandaşlar yer almaktadır.

20 Temmuz 2020' de başlayan “Doğaya Uygun Önlemler ve Ortak Yenilikçi İzleme ve Kontrol Teknikleri İle Daha Temiz Bir Karadeniz İçin Çöplerin ve Erozyonun Azaltılması” adlı Avrupa Birliği Projesi basın bülteni aşağıdadır.

"Deniz için nehirleri koruyalım!” ana hedefi ile 20 Temmuz 2020 tarihinde başlayan "Doğaya uygun önlemler ve ortak yenilikçi izleme ve kontrol teknikleri ile daha temiz bir Karadeniz için çöplerin ve erozyonun azaltılması (BSB963)" isimli projenin uygulama süresi 24 aydır.

Proje bütçesi, EU INTERREG IV'ün "Karadeniz Havzası Ortak İşbirliği Programı" tarafından karşılanmaktadır. Projenin toplam bütçesi 907.135,00 € olup, bu miktarın 834.543,41 €’su Avrupa Birliği tarafından sağlanmıştır. AÇÜ'nün bütçesi ise 207.866,00 €'dur. Bu miktarın 16.650,00 €'su eş finansman desteğidir.

Projenin ana ortağı International Hellenic University−Technologiko Ekpedeftiko Idryma Anatolikis Makedonias kai Thrakis (Yunanistan)'dır. Diğer proje ortakları; Buzau-Ialomita Water Administration (Romanya), Young Foresters Union NGO (Ermenistan), Eco-TIRAS International Association of River Keepers (Moldovya) ve Artvin Çoruh Üniversitesi (Türkiye)'dir. Karadeniz Havzası'nda hep birlikte müreffeh bir yaşam sürebilmek için Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerin "sürdürülebilir su yönetimi" gibi ortak eylemleri benimsemesi gerekmektedir. Bu anlamda, Karadeniz etrafındaki 5 ülkenin bu program kapsamındaki işbirliği ve her ülkede uygulamaya dönük faaliyetlerin yer alması, bu projenin en güçlü yönlerinden biridir.

"Protect-Streams-4-Sea"nin ana amacı; çevrenin korunması ve Karadeniz'deki kirliliğin azaltılmasıdır. Amaca ulaşmak için Karadeniz'e dökülen dereler ve alt-havzalardaki çöp ve diğer kirletici unsurlara odaklanılacaktır. Bu bağlamda, çevrenin korunması adına ortak bir izleme programı oluşturularak ülkeler-arası koordinasyon sağlanacaktır. Böylelikle en iyi yönetim faaliyetleri gerçekleşecek, sürdürülebilir kalkınma sağlanacak ve bölgedeki insanların refah düzeyleri artacaktır.

Projeye ait yerel basın haberi ve fotoğraflar aşağıda sunulmuştur.